A közúti szállítmányozás előnyei és hátrányai

Manapság már szállítmányozásra több különböző módszer közül lehet választani. Ilyenek pl. a közúti, a között pályás (pl. vasút), a vízen történő vagy a repülős szállítmányozás is. Hazánkban a legnépszerűbb a közúti szállítmányozás, ennek fogjuk megvizsgálni az előnyeit és a hátrányait.

A közúti szállítmányozás általában kamionokkal történik, és a cégek nem saját termékeiket szállítják, hanem fuvarozással foglalkozó céget bíznak meg. A legnagyobb előnye a közútnak, hogy szinte mindenhol elérhető, szemben a többi lehetőséggel. A vasút még az, amely valamennyire megközelíti elérhetőségben, de valahogy a vasúthoz is el kell juttatni az árukat. Szinte bármilyen típusú és méretű áru szállítható kamionnal, és mivel háztól házig szállítanak a fuvarozók, ezért ez a legkényelmesebb, legkevesebb teendővel járó módszer.

Akkor sincs probléma, ha nincs egy egész kamiont megtöltő árunk. A fuvarozó cég úgy szervezi meg a szállítást ilyen esetben, hogy több fuvart is összevon, hogy a lehető leggyorsabban és leggazdaságosabban tudja elvégezni a kisebb feladatokat is.

Ha az anyagi szempontokat nézzük, akkor általános esetben a közúti szállítmányozás a legolcsóbb lehetőség. Ennek az oka a már fent említett rendelkezésre állás az egész ország területén. Ha a vasút mellett van a központunk és vasút mellé szállítunk, akkor a vasúti szállítás gazdaságosabb, de a cégek nagy része nincs ilyen jó helyzetben.